Drie tips om veilig te werken met een multimeter

Terug naar Blog
Multimeter blog, blog multimeter, veilig werken met multimeter, drie tips veilig werken,



Veilig werken geeft mensen vaak het gevoel dat zij zich aan een lange lijst met eisen dienen te houden. Regels die het doel en efficiënt werken voorbijgaan, waardoor de werkzaamheden veel meer tijd in beslag nemen en/of de werkzaamheden onnodig moeilijker maken. In deze blog leggen wij uit hoe je met drie eenvoudig toe te passen tips veilig kunt werken met een multimeter. 

Installaties hebben geen geheimen voor mij

Ben je dagelijks werkzaam met elektrotechnische installaties? Dan heb je waarschijnlijk een opleiding of vak gerelateerde cursus gevolgd, waardoor je de achtergrond van installatietechniek beheerst. Wanneer er problemen ontstaan of zich een storing voortdoet aan de machine, kun je uit ervaring al snel herleiden wat er aan de hand is, om dit vervolgens veilig op te lossen. Maar betekent dit, dat een installatie geen geheimen meer heeft voor jou? Wellicht niet, maar je mag ervan uit gaan dat enkel op basis van kennis en ervaring je niet 100% garantie hebt dat er geen problemen zijn of dat je veilig kunt werken met of aan een installatie.

De multimeter is jouw veiligheid

De bekende gezegde ‘meten is weten’, is als het gaat om veiligheid in de installatietechniek branche een gouden regel. Een machine kan bijvoorbeeld wel aanstaan, maar als er een storing is in een bepaald onderdeel van de installatie, dan zal deze niet of slechts gedeeltelijk functioneren. Door met een multimeter te meten waar het probleem zit, kun je het probleem veilig aanpakken. Stel dat er een defect optreedt, dan biedt de multimeter uitkomst, door bijvoorbeeld de weerstand te meten. Is er een hele hoge weerstand, dan zit er ergens een defect en die kun je exact lokaliseren door alles door te meten met een geschikte multimeter. De juiste multimeter biedt jou dus veiligheid op de werkvloer! Dan volgen nu onze drie tips om veilig te kunnen werken met een multimeter!

1. Weten waarmee je werkt 

Misschien is het overbodig om aan te halen, kennis is namelijk een groot aspect als het gaat om veilig werken met een multimeter aan een elektrotechnische installatie. Actuele kennis van installatietechniek zorgt ervoor dat je op de hoogte bent van alle nieuwste technologische ontwikkelingen. Wanneer je vele jaren ervaring hebt, kan het voorkomen dat bepaalde werkzaamheden routine worden. Dit brengt met zich mee dat mogelijke gevaren verwateren, waardoor minder rekening worden gehouden met de veiligheid. Door met enige regelmatig kennis up to date te houden en een frisse blik op de situatie te krijgen, voorkom je onnodige gevaren. Kortom, stel jezelf regelmatig kritisch de vraag; werk ik wel echt veilig of ben ik in een bepaalde routine beland? 

2. Weten wat je wilt meten

Wanneer je weet waarmee je werkt en welke mogelijke risico’s dit met zich meebrengt, weet je ook wat je wilt meten wanneer je gebruik maakt van een multimeter. Om defecten op te sporen of vroegtijdig gevaren te signaleren, kun je met een multimeter de installatie doormeten. Enkel door te meten, weet je wat de huidige staat is van een machine. Waarden die gemeten kunnen worden zijn: voltage, ampère, frequentie en weerstand. Zijn er problemen of gaat er iets niet goed? Dat is het belangrijk om de installatie te meten. Als jij niet weet wat (welke waarde) je wilt meten, dan gaat dit ten koste van de veiligheid. Voorop staat ‘weten wat je wilt meten’, zodat jij snel problemen kunt aanpakken en de veiligheid kunt waarborgen tijdens het werken met een multimeter aan elektrotechnische installaties en machines. 

3. De juiste multimeter gebruiken

Heb je duidelijk in beeld wat je wilt meten? Dan kan de zoektocht naar een passende multimeter beginnen. Er zijn veel professionele merken beschikbaar op de markt. Elk met hun eigen prijs-kwaliteitverhouding, meetmogelijkheden en overige technische specificaties. Om veilig te kunnen werken met een multimeter, dien je te weten wat je wilt meten. Op basis daarvan kun je een selectie maken voor jouw geschikte multimeter. Stel hiervoor een lijstje op met eisen waaraan jouw multimeter sowieso dient te voldoen.

Laten we als voorbeeld eens kijken naar de BENNING Multimeter 6-2, die verkrijgbaar is in onze webshop. Deze hoogwaardige multimeter is digitaal op basis van TRUE RMS. BENNING is een merk dat zich wereldwijd heeft gespecialiseerd in oplossingen voor elektriciteit. Naast zijn robuuste uiterlijk – wat erg handig is als je er dagelijks mee werkt – biedt het een compleet pakket aan opties. We nemen de technische specificaties is door. 

BENNING MM 6-2 Digitale Multimeter TRUE RMS
BENNING MM 6-2 Digitale Multimeter TRUE RMS

Technische specificaties Multimeter BENNING 6-2 

Aanduidingsomvang: LCD display 6000 Counts
Nauwkeurigheid metingen: 0,5%
Spanning AC: 0,1 mV – 1000 V
Spanning DC: 0,1 mV – 1000 V 
Stroom AC: 1 mA – 10 A 
Stroom DC: 1 mA – 10 A
Weerstand: 0,1 O – 40 MO
Frequentie: 0,01 Hz – 100 kHz
Capaciteit: 1 nF – 10 nF
Doorgang/Diode: Ja/Ja
Voltsensor: Ja
Geheugenfunctie: HOLD, PMIN, PMAX, REL
Meetmethode: TRUE RMS
Meetcategorie: CAT III 1000 V, CAT IV 600 V

Ben je werkzaam aan een elektrotechnische installatie, waarvan de spanning DC onder de 1000 V zit? Dan zou de Benning Multimeter 6-2 een geschikte uitkomst zijn. Op deze wijze dienen alle specificaties langs gegaan te worden, om een goede multimeter te kunnen selecteren. Met een nauwkeurigheid van 0,5% bij metingen, biedt deze multimeter bovendien een zeer hoogwaardige en betrouwbare meting, zodat jij veilig kunt werken met jouw multimeter. 

Wellicht had je bij deze blog een technisch verhaal verwacht op basis diverse wettelijke eisen of richtlijnen hoe veilig te werken. Het begint echter bij jezelf. Het hebben van de juiste vakkennis staat altijd voorop. Zonder kennis weet je niet wat je aan het doen bent en worden er onnodig risico’s genomen. Zorg er dus altijd voor dat jouw kennis actueel is en dat jouw werkzaamheden geen routine aftiklijstje worden. Daarbij is het nodig dat je weet wat je wilt meten. Ontbreken de juiste gegevens? Dan kunnen er foute beslissingen worden genomen met mogelijk zeer grote gevolgen. Als je tenslotte weet wat je wilt meten, dan is het tijd dat je een geschikte multimeter vindt die volledig aansluit bij jouw dagelijkse werkzaamheden.

Veilig werken met een multimeter is op basis van deze drie tips eenvoudig en snel toe te passen in jouw werkzaamheden!
Wil je meer weten over veilig werken met elektrotechnische installaties? Neem dan een kijkje op: https://mktelektrotechniek.nl.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blog